zaterdag 16 november 2013

Schiphol!

We zijn op Schiphol, nu aan de koffie. Gineke en Dieuwke hebben ons gebracht. Straks naar de gate, daar treffen we het gezelschap.

Ingecheckt!

Vandaag samen met Deddeke ingecheckt!
We vliegen met de KLM, Vlucht KL 707.

We vliegen met een enorm vliegtuig, eerder een trein dan een bus, zeg maar.

Hieronder wat plaatjes!





De koffers weer gewogen, oei oei oei. Er moet nog wel wat achterblijven in Buenos Aires, dat kan gelukkig in het hotel.

Beetje opgewonden, nog één nachtje slapen!


vrijdag 15 november 2013

l'Austral

Ons schip voor de reis is de afgelopen week de Atlantische Oceaan overgestoken en ligt nu in de haven van Montevideo.
Je kunt het schip volgen op de website Marinetraffic.com, ook als we op het Antarctisch Schiereiland zijn. Via de link kom je bij L'Austral, op de Live Map kun je zien waar we zitten.







We hebben onze hut voor onderin, vlak boven het water, aan de linkerkant, als je in de vaarrichting kijkt, bakboord, voor de liefhebbers.



donderdag 14 november 2013

Het weer in Buenos Aires, Ushuaia en op het Antarctisch schiereiland

We gaan het warm krijgen en ook koud.

In Buenos Aires is het lekker warm, van 30 graden loopt het terug naar 20 tot 24 graden, gevoelstemperatuur nog hoger, rond 27 graden. Dat zal wel met de luchtvochtigheid te maken hebben.

Ushuaia, Vuurland (daar zijn we een paar uur, voordat we kunnen inschepen) rond de 10 graden, de gevoelstemperatuur niet heel veel lager. Dat was eerder deze week wel anders met soms 10 graden verschil tussen de echte temperatuur en de gevoelstemperatuur.


Op het Antarctisch Schiereiland geeft dit weerstation Vicente een indicatie van wat we gaan krijgen:
temperaturen rond het vriespunt en de gevoelstemperatuur zo'n 3 tot 8 graden lager, maar dat zal ook van de neerslag en de wind afhangen.

Op de Zuidpool zelf is het andere koek: -32 of -33 en een gevoelstemperatuur van -40 tot -46. Gaan we ook maar niet heen.

Het verslag van fotograaf Ponting

Scott nam een flink aantal wetenschappers mee en ook een fotograaf. Zijn verslag werd in het Nederlands vertaald onder de titel: "Het eeuwige ijs, de Zuidpoolexpeditie van Kapitein Scott" door H.M. Ponting. Als e-book te downloaden bij de DBNL.

Ponting was door Scott meegevraagd als fotograaf. Hij had was een avonturier, had veel gereisd en was een uitstekend en ambitieus fotograaf. Hij maakte onderweg overal foto's van en had projectie-apparatuur meegenomen voor de lange winter. Zijn foto's worden beschouwd als meesterwerken in de poolfotografie. Scott schreef over hem: "Zijn talent om verhalen in beelden te vertellen wordt elke dag duidelijker".

Op het basiskamp had hij een doka. Zijn apparatuur nam hij mee op een slede.




Een aantal expeditieleden heeft hij leren fotograferen, omdat hij constateerde dat er tijdens de eerste zomer veel kansen verloren waren gegaan om via de fotografie, toen nog redelijk nieuw, alles vast te leggen.
Ook Scott heeft van hem leren fotograferen. Daaraan zijn ook de foto's te danken op de Zuidpool.


Technisch was het een hele toer, om met de kou en vooral de temperatuurverschillen om te gaan. Ponting werkte met platen, die erg gevoelig waren voor de temperatuurverschillen. Zijn camera's liet hij buiten staan, omdat ze bij de overgang van buiten naar binnen meteen kletsnat waren. Een aantal kleurenfilters sneuvelde door de uitzetting en samentrekking als gevolg van de verschillen in temperatuur.


Ponting geeft via zijn goed leesbare verslag een goede indruk van de expeditie in vele opzichten. Hij vertelt over fotografie, de natuur en de gebeurtenissen tijdens de anderhalf jaar, dat hij mee is op expeditie.

Maar op zijn best is hij uiteraard als fotograaf, dus hieronder een indruk van zijn foto's en een paar opvallende teksten.
Zelf lezen kan natuurlijk via de link.

Wat Ponting heeft gedaan gaan wij ook doen: kijken, kijken, kijken!








Dit is Ponting zelf, met rondom hem de zwaardwalvissen....

















Denk hier ook even aan die paarden, op het bovendek...